Gouden bergen

Zoals in de vorige blog te lezen was, had ik mezelf voorgenomen om een reisorganisatie te beginnen. Een specialist in reizen naar Argentinië. Enig puntje van zorg: ik had 0 ervaring in toerisme. Toen ik mijn broertje die wel toerisme had gestudeerd over mijn plannen vertelde, verklaarde hij me dan ook voor gek. Geen ervaring in het toerisme, geen noemenswaardige kennis van de Spaanse taal, dat kan nooit goed gaan. Dat was in 2006, inmiddels bestaat Tipica Reizen al bijna 15 jaar. Kennelijk heb ik een verborgen talent, dat volgens mij alles te maken heeft met mijn enthousiasme over het land en het persoonlijke contact tussen mij en de mensen die een reis naar Argentinië boeken bij Tipica Reizen. Het reisaanbod is intussen gegroeid met de mooiste rondreizen in Chili en zelfs met prachtige reizen naar Peru, maar Argentinië blijft mijn grote liefde.

Een beetje dom?

Goed, laat ik een reisorganisatie starten. Ik begon met het uitstippelen van 3 mooie rondreizen en maakte een begroting. Ik ging hierbij uit van groepsreizen naar Argentinië en in mijn excel sheet zag ik al snel dat ik héél hard binnen ging lopen! Geweldig, website starten en laat de boekingen maar binnen stromen. Tja, dat was wellicht wat naief, want het bleef ijzig stil in mijn mailbox. Totdat een oud-collega van me, die van mijn plannen wist, vroeg of ik ook individuele reizen naar Argentinië organiseerde. Hm, daar had ik niet eens over nagedacht, maar natuurlijk kon ik haar wel helpen. En via haar kwam er weer een nieuwe klant, ook voor een individuele reis. Ok, ik had kennelijk op het verkeerde paard gewed, want voor groepsreizen zochten mensen niet naar mij maar naar de grote bekende namen. Ok, dan gaan we reizen aanbieden voor mensen die niet met een groepsreis meewillen! Zo gezegd, zo gedaan en vanaf dat moment begon het leuk te lopen. De Aconcagua is de hoogste berg van het westelijk halfrond en ligt in Argentinië, maar ik moest mijn gouden bergen nog maar even uitstellen. Geen probleem, individuele reizen organiseren bleek uiteindelijk zeker zo leuk en uitdagend.

De eetclub van Tipica Reizen

Intussen was ik naar Bariloche verhuisd waar ik een leuke dame had leren kennen en mijn volgende klanten zouden ook naar Bariloche komen. Ik kende haar, want het was ook weer een oud-collega van me en ze zou met haar 2 zoons reizen. Toen ze in Bariloche kwamen haalde ik hen natuurlijk zelf op bij het vliegveld en diezelfde avond nog hadden we een heuse “asado” (een Argentijnse barbecue” georganiseerd met vrienden van ons. Het werd een geweldige avond en het bleek het begin van een bijzondere traditie: klanten van Tipica Reizen die Bariloche in hun reisschema hadden staan, werden door mijn vriendin (en inmiddels alweer 10 jaar mijn vrouw) en mij uitgenodigd voor een avondje uit eten. Soms bij ons thuis, soms in een cabaña en maar al te vaak in een bijzonder sfeervol restaurant dat gerund werd door een goede vriend van me. Hier hebben we vele gezellige avonden doorgebracht, waarbij met name het “Ik moet zeiken!” verhaal van mijn vrouw altijd goed scoorde 🙂 Het was vaak zó gezellig, dat wij als laatsten het licht uitdeden in het restaurant.

Enthousiasme

Hierboven schreef ik het al, ik denk dat het succes van mijn reisorganisatie vooral te maken heeft met het enthousiasme waarmee ik mijn liefde voor het land (en inmiddels de landen) overbreng op geinteresseerden. Daarbij zal mijn persoonlijke “touch” en de wijze van communiceren ongetwijfeld ook helpen. Het is overigens geen gespeeld enthousiasme, ik vind het, ook na bijna 15 jaar, nog steeds geweldig als ik mensen kan helpen bij het maken van plannen voor hun reis naar Zuid-Amerika. Zo´n 75% van de klanten van Tipica Reizen boekt uiteindelijk een reis op maat en bij ieder reisschema dat ik samenstel, reis ik nog steeds in gedachten door deze prachtige gebieden. En ik weet dat mijn klanten uiteindelijk net zo blij worden van hun reis als ik dat al die keren ben geweest. Mede daardoor hebben we na bijna 15 jaar nog steeds geen negatieve beoordeling van een klant op het internet kunnen vinden, iets waar ik trots op ben en wat ik zeker van plan ben om zo te houden voor de komende 15 jaar.

Crisis?

Hoe die komende 15 jaar eruit gaan zien, dat is nog even koffiedik kijken natuurlijk. De huidige coronacrisis maakt het zeker tot een uitdaging. Gelukkig ben ik niet iemand die snel bij de pakken neer gaat zitten, ik gebruik de tijd die ik nu heb voornamelijk voor het reorganiseren van enkele zaken, het samenstellen van weer nieuwe reizen, nieuwe websites, deze blog en ook het zoeken naar nieuwe SEO mogelijkheden. Want ik ben ervan overtuigd dat een specialistische reisorganiatie ook nu een flinke meerwaarde kan bieden aan reizigers. Zo hadden we 2 koppels rondreizen in Argentinië toen de crisis uitbrak en ze vast kwamen te zitten in Argentinië. Na flinke stress, veel uitzoekerij en contact met de ambassadeur aan toe zijn zij gelukkig ook weer veilig in Nederland aangekomen. Daar krijg ik dan ook weer een goed gevoel van, ik heb het al vaker gezegd: een tevreden klant is voor mij het uiteindelijke doel en daar zal ik alles voor in het werk stellen.

Bestemming (on)bekend

Vandaag wat meer informatie over Argentinië, maar wel met een persoonlijk verhaal. Want dat ik mezelf inmiddels bijna 15 jaar Argentinië specialist durf te noemen, moet natuurlijk wel hard gemaakt kunnen worden.

De reiziger

We gaan even terug naar de beginjaren van deze eeuw. Ik woonde in Amsterdam, werkte als grafisch vormgever bij een groot kantoor, had mijn vrienden en hobbies en leefde het leven zoals zoveel mensen dat doen. Mijn vriendin waar ik al een aantal jaar mee samenwoonde had ook zo haar hobby´s en eentje ervan deelde ik absoluut niet: reizen! Voor mij was een vakantie van 1 week naar Spanje of hooguit Griekenland al lang en ver genoeg. Resultaat: mijn vriendin ging af en toe alleen of met een vriendin op reis en ik bleef thuis op de katten passen. Dat vonden we allebei prima, maar toch hadden we ook het idee dat dat beter kon. Dus op een goed moment wilde ik haar verrassen en riep in al mijn enthousiasme: “Schat! We gaan nu eens samen op reis! Lang en ver!”

Maar waarheen?

Dat vond mijn vriendin een prima idee natuurlijk, maar ze wilde dan wel weten waarhéén we dan zouden gaan. Eerlijk is eerlijk, ik weet serieus niet waarom ik toen “Argentinië!” gezegd heb. Misschien omdat het op de kaart ver weg leek? Of omdat mijn vriendin met Spaanse les bezig was en ze daar vast Spaans spraken? Of zou het met die dame uit Buenos Aires te maken hebben gehad, die ik wel eens in de bladen zag naast Willem Alexander? Echt, ik weet het niet. Maar mijn besluit stond wel vast: we gaan 6 weken naar Argentinië. Tickets gekocht en we konden beginnen met de voorbereidingen. Dat wil zeggen, mijn vriendin kon beginnen met de voorbereidingen, want ik had nog nooit zo´n verre en lange reis gemaakt natuurlijk 🙂

Mi querido Buenos Aires

Toen we de volgende ochtend aankwamen in Buenos Aires en we er een eerste rondje gingen lopen, had ik een raar gevoel. Iets dat ik nog niet eerder had meegemaakt. Maar het voelde voor mij heel natuurlijk, alsof ik thuis was gekomen. Ik kan het moeilijk uitleggen, maar voor mij was de 15 uur durende reis vanuit Amsterdam (toen nog met overstap) kennelijk niet de vlucht voor een vakantie, maar de weg naar (mijn nieuwe) huis. Het gevoel bleef, ook in de plaatsen waar we verbleven en terug in Amsterdam was het besluit redelijk snel genomen: ik zegde mijn baan op, mijn vriendin en ik besloten dat we misschien gelukkiger zouden zijn als we niet meer zouden samenwonen en ik vertrok met een enkeltje op zak naar Buenos Aires. We schrijven 2005.

Het kwartje

Na lang wikken en wegen had ik besloten om een half jaar een appartement te huren in Buenos Aires om daar na te gaan denken over wat ik zou willen, voor “de rest van mijn leven”. Ideeën genoeg, maar weinig concreets en de eerste maanden genoot ik vooral van mijn vrijheid, mijn appartement, cervezas en asados met nieuwe vrienden en lang leve de lol. Totdat mijn ouders me belden met de mededeling dat ze in december naar Buenos Aires zouden komen voor 3 weken, om eens te zien waar ik dan zo gelukkig van werd. Dat vond ik natuurlijk hartstikke leuk, maar ook een beetje een beklemmend idee. Drie weken lang met mijn ouders in een appartementje in Buenos Aires? Hm… Het leek me beter om ze dan tenminste ook iets van het land te laten zien, dus ik begon met het uitstippelen van een reisschema. En verhip, dat bedenken van een reisschema, het uitzoeken van onderkomens, vluchten, bussen en zelfs een huurauto, dat was leuk om te doen! Misschien… iets om me eens verder in te verdiepen?

Een verduiveld goed idee

En zo geschiedde. De rondreis met mijn ouders was leuk en vooral ook leerzaam en nadat mijn 6 maanden erop zaten en ik nog even terug naar Nederland vloog, begon ik met mijn reisorganisatie, gespecialiseerd in reizen naar Argentinië. De naam was ook al snel gevonden en op 666 (6 juni 2006) schreef ik me definitief in als eigenaar van Tipica Reizen, Argentinië specialist. Dat het allemaal niet vanzelf ging en mijn broertje, die toerisme gestudeerd had en me voor gek verklaarde, dat kan in de volgende blog gelezen worden 🙂

Toeval bestaat niet!

Of je er nu wel of niet in gelooft, u kent het gezegde wel. En hoe kom ik daar zo op? Terwijl ik gisteren mijn eerste blog zat te typen, kwam er een mailtje binnen van een hotel waar ik in Buenos Aires veel mee werk, met als onderwerp: Feliz dia del Agente de Viajes! Of in plat Hollands: Gefeliciteerd met de Dag van de Reisagent! Ik had geen mooiere datum kunnen prikken voor die eerste blog.

In het Spaans, maar je kan ondertiteling aanzetten in YouTube

Ik zie, ik zie…

Door de hele Coronacrisis, die in landen als Argentinië een stuk heftiger zijn, zie je ook hoe mensen daar op een positieve manier mee omgaan. Ik schreef gisteren al dat mijn vrouw zich vol op het geven van online cursussen heeft gestort, zelf volg ik momenteel veel webinars. Deze hele week staat er een “Marketing Marathon” gepland, in het Nederlands dit keer, van SE Ranking. Dit is een programma dat ik gebruik voor SEO (het optimaliseen van je vindbaarheid in zoekmachines). Het is fijn dat het in het Nederlands is voor de verandering, maar minder fijn dat ik daarvoor om 07:00 Argentijnse tijd klaar moet zitten… Ach, gelukkig heb ik weinig problemen met vroeg opstaan. Ik heb nog 10 minuten om dit stukje af te maken!

Zoekt, en gij zult vinden

Toen ik in 2006 met Tipica Reizen startte, was ik nog redelijk op de hoogte van de ins en outs van internet. Het was dan ook geen enkel probleem om voor de zoekterm “Argentinie reizen” op de eerste pagina van google terecht te komen. Vandaag de dag is dat andere koek en “gelukkig” heb ik nu meer dan genoeg tijd om me daar weer volledig op te storten. En eerlijk is eerlijk, deze blog is daar ook een beetje onderdeel van 🙂 Zeker voor kleine, gespecialiseerde reisorganisaties als de mijne, is het belangrijk om wel vindbaar te zijn voor mensen. Ik ben ervan overtuigd dat ik de beste reisorganisatie ben voor reizen naar Argentinië, Chili en Peru (de enige landen die ik voorlopig aanbied), maar als niemand dat weet, heb ik daar weinig aan. Dus vandaar mijn inspanningen hiervoor. Het goede niews: als je in google zoekt op “groepsreis Argentinië“, dan sta ik nog net in de top10. Het doel is echter om dat ook voor andere termen voor elkaar te boksen. Wish me luck!

Privéleven?

Naast het organiseren van reizen heb ik uiteraard ook een privéleven. Tijdens de vele leuke gesprekken die ik met klanten heb gehad tijdens etentjes of een kop koffie in Argentinië en Chili, blijkt steeds weer dat mensen het bijzonder interessant vinden hoe Jack Bol nou toch in Argentinië terecht is gekomen, een reisorganisatie uit het niets is gestart en ook nog een leuke Argentijnse dame tegen het lijf is gelopen. In de volgende blog zal ik daar wat meer over vertellen, met de billen bloot! Dat mag u overigens figuurlijk nemen, niet letterlijk…

Jack, Tipica Reizen